woensdag 21 februari 2024

Poolse boer vraagt Poetin orde op zaken te stellen

Een spandoek met de oproep aan de Russische president Vladimir Poetin om 'orde op zaken te stellen in Oekraïne, Brussel en onze regering' verscheen gisteren bij een grensblokkade van Poolse boeren. Aan de tractor met het spandoek was ook een Sovjet-vlag bevestigd. 

Toen een verslaggever van de Poolse nieuwssite Wyborcza de organisatoren van de blokkade op het spandoek attendeerde, zeiden die slechts dat dit buiten hun verantwoordelijkheid viel. De dader zou al worden vervolgd voor het verspreiden van pro-Russische propaganda. In een reactie zei ook de Poolse minister van Binnenlandse Zaken Marcin Kierwinski dat actie tegen hem wordt ondernomen door de politie en het Openbaar Ministerie. 'We gaan dit niet toestaan', reageerde Kierwinski op X. 

De Poolse consul-generaal om Lviv heeft de  acties van de boeren aan de grens met Oekraïne sterk veroordeeld. 'Ik kan amper geloven dat dit landgenoten van mij zijn. Een ware Pool zou nooit een buurman een mes in de rus steken als die voor zijn vrijheid vecht. Het gaat niet om de eisen die ze stellen, maar op de manier waarop ze nu te werk gaan. Schaam je, ik verontschuldig mij voor deze oorlog tegen Oekraïne. Het spijt me.'

Het is niet voor het eerst dat de protesterende boeren worden verdacht van pro-Russische sentimenten. Het betreft dan met name de kleine vakorganisatie Solidariteit met het Platteland. 

Het gaat intussen van kwaad tot erger. Nadat afgelopen weekeinde graan uit een Oekraïense vrachtwagen door boze Poolse boeren op de weg was gegooid, gebeurde dit gistermorgen ook met graan uit een goederenwagon. 

Zes grensovergangen met Oekraïne zijn geblokkeerd door protesterende Poolse boeren en vrachtwagenchauffeurs. Vanmorgen stonden 2.500 vrachtwagens in de wacht. Aan de andere kant van de grens houden Oekraïense vrachtwagenchauffeurs hun Poolse collega's tegen als die Oekraïne in willen rijden.

Nadat de Oekraïense president Volodimir Zelenski al had aangegeven dat slechts 5 procent van het graan uit zijn land door Polen wordt getransporteerd, heeft ook de Poolse onderminister van Landbouw Michal Kolodziejczak bevestigd dat er geen graan, mais of raapzaad in Polen op de markt komt. 

Bronnen: Oekrajinska Pravda, European Pravda. Foto: Wyborcza.pl

Geen opmerkingen: