woensdag 21 februari 2024

Peiling: pessimisme slaat toe over verloop oorlog

Nog maar een op de tien inwoners van elf EU-landen en Groot-Brittannië gelooft in dat Oekraïne Rusland kan verslaan. Een op de vijf verwacht een Russische overwinning. Het pessimisme slaat toe door het mislukken van het Oekraïense tegenoffensief, het geruzie over militaire steun aan Oekraïne in de Amerikaanse politiek en de groeiende kans dat Donald Trump opnieuw president wordt. 

Het afnemende geloof in een Oekraïense overwinning blijkt uit een opiniepeiling van het Amerikaanse onderzoeksbureau YouGov in onder meer Nederland, Polen, Frankrijk, Duitsland, Hongarije, Italië, Polen, Spanje en Zweden. 

De inwoners van Polen, Zweden en Portugal zijn nog het meest positief over een goede afloop, maar zelfs daar verwacht nog niet eens een op de vijf (17 procent) een Oekraïense overwinning. Een op de drie (37 procent) van alle ondervraagden verwacht dat de oorlog eindigt met een compromis. 

In Zweden (50 procent), Portugal (48 procent) en Polen (47 procent) vinden de inwoners dat Europa meer moet doen om Oekraïne te helpen. In Hongarije (64 procent), Griekenland (59 procent), Italië (52 procent) en Oostenrijk (59 procent) vinden ze juist dat er druk uitgeoefend moet worden op Oekraïne om te gaan onderhandelen met Rusland. Onder de Nederlanders, Fransen, Duitsers en Spanjaarden gaan beide opvattingen juist gelijk op.

Uit de peiling blijkt ook dat veel Europeanen vinden dat de oorlog die Rusland in Oekraïne voert hen steeds meer beïnvloedt. Een op de drie (33 procent) zegt dat deze oorlog hun land meer raakt dan die in het Midden-Oosten. Een iets kleinere groep (29 procent) vindt dat heel Europa wordt geraakt door de oorlog in Oekraïne. Slechts 5 procent vindt dat de oorlog in het Midden-Oosten meer impact heeft.

Bron: European Pravda

Geen opmerkingen: