zaterdag 17 februari 2024

Oekraïense troepen trekken weg uit Avdiivka

Opperbevelhebber Oleksandr Sirski heeft de Oekraïense troepen in Avdiivka afgelopen nacht opdracht gegeven zich terug te trekken. 'Om te voorkomen dat we worden omsingeld, heb ik besloten dat we de stad verlaten en nieuwe, beter verdedigbare posities in te nemen.' Sirski voegde er aan toe dat hij het stadje niet definitief heeft opgegeven. 'We zullen Avdiivka uiteindelijk toch weer in in handen krijgen.'

Het Institute for the Study of War (ISW) meent dat de Oekraïense troepen bezig zijn aan een 'relatief gecontroleerde terugtrekking' uit Avdiivka. Russische bronnen zeggen dat de Oekraïense troepen zich in grote aantallen terugtrekken en dat dit in toenemende mate wanordelijk en kostbaar verloopt. Het ISW ziet echter geen enkel bewijs hiervan. Dat het Russische leger in een laag tempo oprukt laat juist het tegendeel zien. 

Russische bronnen beweren ook dat hun leger oprukt van de oostkant naar het zuidwesten van Avdiivka, dat ze verder naar het zuiden trekken over de Hroesjevskohostraat en westelijk van het stadje over de bemodderde wegen die het Oekraïense leger gebruikte om de troepen in het oosten en zuiden te bevoorraden. Russische militaire bloggers beweren ook dat de Russen dichtbij een van de bemodderde wegen zijn die Avdiivka verbindt met het westelijk gelegen dorp Lastochkine. Mogelijk hebben zelfs deze verbinding al afgesneden.

Verder veronderstellen Russische bronnen dat hun troepen op het punt staan om de achtergebleven Oekraïense troepen in het midden, oosten en zuiden van Avdiivka te omsingelen. Een van hen meent zelfs dat er nog maar een kilometer afstand is tussen de Russische posities in het westen en die in het zuiden van het stadje. Het ISW houdt het op basis van beschikbare beelden op 3,5 kilometer. 

Er zijn volgens het ISW wellicht nog tegenaanvallen van het Oekraïense leger nodig om de terugtrekking uit Avdiivka ordelijk te laten verlopen. De Russen zullen er alles aan doen om dit te voorkomen.

President Volodimir Zelenski staat volledig achter het besluit om Avdiivka op te geven. Gisteren gaf hij al te kennen dat de levens van de Oekraïense soldaten belangrijker zijn dan het stadje dat volledig in puin is geschoten door de voortdurende aanvallen van het Russische leger. 'Ik kan geen uitspraak doen over onze verliezen, al kan ik wel zeggen dat in Avdiivka zevenmaal zoveel Russen zijn gedood als aan onze kant. Maar elke dode van ons betreuren we ten zeerste.'

Bronnen: Oekrajinska Pravda, ISW

Geen opmerkingen: