dinsdag 6 februari 2024

'Helft personeel is weg bij kerncentrale Zaporizja'

De kerncentrale van Zaporizja kampt met een enorm personeelstekort. Eigenlijk zouden meer dan 10.000 medewerkers de grootste kerncentrale van Europa draaiende moeten houden, maar in werkelijkheid zijn het er nu na bijna twee jaar Russische bezetting mar de helft. 'We hebben het dan over hoogopgeleid personeel', zei de Oekraïense energieminister Herman Haloesjtsjenko vanmiddag tijdens een gezamenlijke persconferentie met algemeen directeur Rafael Grossi van IAEA. 

Er zijn wel medewerkers van Rosatom aan de slag gegaan, maar die hebben volgens Haloesjtsjenko niet de juiste kennis in huis om de zes reactoren van de kerncentrale veilig te houden. Met alle risico's van dien. Daarbij komt dat de nucleaire brandstofcyclus ten einde loopt en zijn er zorgen over de noodzakelijke stroomvoorziening om de reactoren te koelen. 

Algemeen directeur Rafael Grossi van de internationale atoomwaakhond IAEA was vandaag in Kyiv waar hij niet alleen sprak met minister Haloesjtsjenko, maar ook met de leiding van Energoatom, het staatsbedrijf dat de Oekraïense kerncentrales exploiteert. Grossi zei twee weken geleden dat de in november door de Russische bezetters weggehaalde landmijnen zijn teruggeplaatst in de bufferzone tussen de twee hekwerken om de kerncentrale.

Bron: Oekrajinska Pravda

Geen opmerkingen: