donderdag 15 februari 2024

Splijtstof kerncentrale Zaporizja is 'opgebruikt'

Er duikt een nieuw gevaar op voor de kerncentrale van Zaporizja. De splijtstof voor de zes reactoren is aan het einde van z'n levensduur, die zo'n zes jaar bedraagt. De splijtstof moet verwijderd worden, maar volgens algemeen directeur Petro Kotin van Energoatom - het staatsbedrijf dat de Oekraïense kerncentrales exploiteert - ontbreekt het in de door het Russische leger bezette kerncentrale aan deskundig personeel.

Als de in 2017 aangebrachte splijtstof in gebruik blijft, dan worden daarmee niet alleen de veiligheidsvoorschriften overtreden, maar is er ook kans op een nucleair ongeluk met alle gevolgen van dien. 

Kotin zegt dat de Russen de laatste gekwalificeerde medewerkers van Energoatom op zaterdag 3 februari hebben weggestuurd. Voordat de grootste kerncentrale van Europa in maart 2022 in Russische handen viel, waren dat er zo'n 400. 'Er zijn nu geen mensen meer over die in staat zijn om de veiligheid te garanderen. De Russische 'specialisten' hebben de kennis noch de ervaring, aangezien deze kerncentrale erg verschilt van de Russische kerncentrales.'

Bron: Oekrajinska Pravda

Geen opmerkingen: