donderdag 1 februari 2024

Ook dwarsligger Hongarije achter steunpakket EU

De leiders van de 27 EU-landen hebben in Brussel een akkoord bereikt over een steunpakket van tientallen miljarden voor Oekraïne voor de komende jaren. Dat heeft voorzitter van de Europese Raad Charles Michel bekendgemaakt. De Hongaarse premier Viktor Orbán lag lange tijd dwars, maar heeft nu toch ingestemd met het pakket.

Het gaat om 50 miljard euro aan giften en goedkope leningen verdeeld over vier jaar, vooral bedoeld om de Oekraïense economie overeind te houden. De Hongaarse premier verzette zich daar lange tijd tegen omdat die steun niet in het belang van de EU zou zijn. Orbán onderhoudt nog steeds nauwe banden met de Russische president Vladimir Poetin.

In december bespraken de EU-leiders het steunpakket ook al, maar toen sprak Orbán zijn veto uit. Sindsdien is er achter de schermen druk onderhandeld om het geld alsnog veilig te stellen. Orbáns wrevel had mede te maken met maatregelen van de Europese Commissie tegen Hongarije vanwege de aantasting van democratische waarden in het land. Boedapest kan daardoor niet meer bij bepaalde EU-fondsen. In reactie daarop heeft Hongarije zijn veto meerdere keren ingezet bij EU-stemmingen.

Als er vandaag geen akkoord was gekomen met Hongarije, hadden de overige EU-landen het geld bijeen moeten brengen. De steun had dan buiten de EU-begroting om naar Oekraïne moeten gaan. Die constructie had niet de voorkeur omdat dat proces veel complexer is en langer duurt. De nationale parlementen van de 26 lidstaten moesten er dan eerst mee instemmen.

De Oekraïense president Volodimir Zelenski reageerde verheugd op het besluit. Hij  benadrukte dat het geld Oekraïne op de lange termijn zal helpen om economisch stabiel te worden. 'Dat is niet minder belangrijk dan militaire steun en sancties tegen Rusland.' Oekraïne wacht overigens nog op 50 miljard dollar uit Washington. Die steun blijft vooralsnog uit door politieke onenigheid in de VS.

Bron: NOS

Geen opmerkingen: