vrijdag 23 februari 2024

Oekraïne schiet opnieuw A-50 AWACS uit de lucht

De
Oekraïense luchtmacht zegt vanavond een Russische Berjev A-50 AWACS uit de lucht te hebben geschoten boven de Zee van Azov. Dat gebeurde omstreeks 20.00 uur plaatselijke tijd. Enkele minuten daarna wist het Russische staatspersbureau RIA Novosti al te melden dat 'een onbekend vliegtuig' was neergestort bij Kanevskoj in de regio Krasnodar Kraj. 

Even later meldde RIA Novosti dat een tweede vliegtuig was neergestort en dat op de plek van de crash brand was uitgebroken. Kanevskoj ligt aan de kust van de Zee van Azov, zo'n 200 kilometer verwijderd van de frontlijn in Oekraïne. Volgens de Oekraïense militaire inlichtingendienst kwam het radarvliegtuig neer bij de stad Jejsk, waar zich een militair vliegveld bevindt.

De A-50 AWACS wordt gebruikt om luchtverdedigingssystemen op te sporen, om raketten naar hun doelen te geleiden en aanvallen van gevechtsvliegtuigen te coördineren. De Russische luchtmacht beschikt over negen van deze radarvliegtuigen, waarvan er tot op vandaag drie operationeel waren. Op 14 januari werd ook al een Russische A-50 door de Oekraïense luchtmacht boven de Zee van Azov neergehaald. Bovendien zijn in een week tijd zeven gevechtsvliegtuigen (Su-34 en Su-35) uit de lucht geschoten.

Bron: The Kyiv Independent

Geen opmerkingen: