zaterdag 24 februari 2024

Zelenski herdenkt 'verjaardag' invasie in Hostomel

President Volodimir Zelenski is vandaag in Hostomel, op de luchthaven waar vandaag precies twee jaar geleden Russische troepen landden met de bedoeling 'om Kyiv in drie dagen te veroveren'. In een toespraak tot de Oekraïners dankte hij hen voor de inzet en de moed die ze hebben getoond en nog altijd tonen in de strijd tegen de Russen. 

'Ik ben ontzettend trots op ieder van jullie. Ik bewonder jullie allemaal en ik geloof in jullie. Ieder normaal persoon wil dat de oorlog stopt, maar niemand van ons zal toestaan dat ons Oekraïne stopt. Daarom zeggen we als het over het stoppen van de oorlog gaat dat dit moet gebeuren op onze voorwaarden. Daarom wordt het woord 'vrede' altijd voorafgegaan door het woord 'alleen'. Daarom zal ook het woord 'onafhankelijkheid' voortaan altijd horen bij het woord 'Oekraïne'. Daarvoor vechten we. En we zullen overwinnen. Op de mooiste dag van ons leven.' 

Niet alleen Zelenski is in Hostomel, maar ook voorzitter Ursula van der Leyen en de premiers van Canada, Italië en België zijn daar vandaag om opnieuw hun steun uit te spreken voor Oekraïne. Vanmiddag arriveerde de Britse oud-premier Boris Johnson in Kyiv. Hij was destijds de eerste buitenlandse leider die het aandurfde om de Oekraïense hoofdstad te bezoeken.

Bron: Oekrajinska Pravda

Geen opmerkingen: