woensdag 21 februari 2024

Poetin-fan: geen boer, mogelijk geheim agent

Er is inmiddels meer bekend over de 'boer' die met een spandoek op zijn tractor de Russische president Vladimir Poetin opriep om orde op zaken te stellen in Oekraïne, Brussel en binnen de Poolse regering. Het gaat om Piotr Panasiuk. Geen gewone boer, maar een academisch opgeleide 
ondernemer. Hij was parlementskandidaat bij de recente verkiezingen voor de extreem-rechtse Confederatie voor Vrijheid en Onafhankelijkheid. 

Panasiuk staat in de Oekraïense database Mirotvorets genoteerd als agent van de Russische geheime dienst. Eerder riep hij op tot het stopzetten van de steun aan Oekraïne in de oorlog tegen Rusland. Op de berichtendienst X past alles wat hij schrijft naadloos in de Russische propaganda over bijvoorbeeld vrijwilligers van de NAVO die meevechten in Oekraïne en een (niet bestaande) mobilisatie van vrouwen en het verzet daartegen in het buurland. Ook op VKontakte, de Russische tegenhanger van Facebook, heeft Panasiuk trouwens een account.


Panasiuk is inmiddels gearresteerd voor zijn oproep aan Poetin, maar hij is niet de enige die zich te buiten gaat aan anti-Oekraïense propaganda. Dat blijkt wel uit bijgaande fotocollage met meerdere spandoeken op tractoren.

Er gaan inmiddels ook berichten rond dat de Poolse boeren bij hun anti-Oekraïense blokkades hulp krijgen van boeren uit Duitsland, Frankrijk en Nederland. Concrete informatie ontbreekt nog.

Bronnen: X, VK


Geen opmerkingen: