vrijdag 16 februari 2024

Oekraïense leger gaat Avdiivka niet opgeven

De 3e Separate Aanvalsbrigde staat in Avdiivka tegenover een overmacht van zeker 15.000 Russische soldaten en de situatie is slecht, maar niet kritiek
 voor de Oekraïners. Er wordt stevig gevochten, ook in het stadje zelf. Daarbij zouden al 4.200 Russische soldaten zijn gedood of gewond geraakt, volgens een Oekraïense inschatting. Over de eigen verliezen wordt zoals gewoonlijk niets bekend gemaakt.

Het Oekraïense leger heeft zich teruggetrokken van Zenit, een belangrijke verdedigende positie in het zuiden van Avdiivka. Zenit is een luchtverdedigingscomplex uit de Sovjettijd. Volgens commandant Oleksandr Tarnavski is dat gedaan om de eigen verliezen te beperken en een betere positie te verkrijgen voor tegenaanvallen.

Tarnavski tekent daarbij aan dat de Russen er geen strategisch voordeel van hebben. 'We zijn aan het hergroeperen en werken aan de bevoorrading op de nieuwe posities. Ook komen er versterkingen aan. Niets duidt er op dat het Oekraïense leger van plan is om zich helemaal terug te trekken uit Avdiivka, wat voor de Russen een grote overwinning zou zijn in de aanloop naar de presidentsverkiezingen.

In een interview met RBC-Ukraine zegt woordvoerder Dmitri Lichovi van de strategisch-operationele groep Tavria dat stand houden in Avdiivka moet voorkomen dat de Russische artillerie verder naar het westen kan oprukken in de provincie Donetsk. Het gaat niet zozeer om het toch al volledig in puin geschoten stadje, maar om het uitputten van het Russische leger. Het verschil met de Russen is volgens Lichovi 'dat wij vechten met ijzer en hoofd, niet zoals de vijand met ijzer en kanonnenvoer'.

Over de straatgevechten in Avdiivka zegt hij dat het Russische leger verschillende tactieken gebruikt. 'Er worden gevangenen, criminelen en anderen die best gemist kunnen worden in de strijd geworpen. Doordat veel pantserwagens verloren zijn gegaan, moeten ze te voet aanvallen. We weten dit door verklaringen van krijgsgevangenen.' Maar over het algemeen staan de Oekraïense verdedigers van Avdiivka tegenover een goedgetraind, sterk leger. 'Motorgeweerbrigades, soms luchtlandingstroepen en speciale eenheden. Dat moeten we niet onderschatten.'

In een reactie op de gedeeltelijke terugtrekking zegt president Volodimir Zelenski dat het belangrijk is om niet onnodig de levens van Oekraïense soldaten op het spel te zetten. 'Het is daar al dagenlang spannend. We weten wat Rusland doet met onze steden en dorpen, ze zullen pas stoppen als ze alles verwoest hebben', aldus de president tijdens een gezamenlijke persconferentie met de Duitse bondskanselier Olaf Scholz. Zelenski is in Duitsland voor de jaarlijkse Veiligheidsconferentie van München.

Bron: Oekrajinska Pravda, infographic: ISW

Geen opmerkingen: