woensdag 14 februari 2024

Succesvolle aanval op Russisch landingsschip

Oekraïne heeft opnieuw een schip van de Russische Zwarte Zeevloot tot zinken gebracht. Het betreft het 112 meter lange grote landingsschip Caesar Koenikov die vanmorgen met Magura V5 zeedrones werd aangevallen op de Zwarte Zee nabij de stad Aloepka op de Krim. Er ontstonden bij de aanval grote gaten in de romp, waarna het marineschip al snel begon te zinken. 

Er is nog geen informatie over het lot van de 87 bemanningsleden. Van Russische zijde is alleen bekend gemaakt dat afgelopen nacht zes Oekraïense drones boven de Zwarte Zee uit de lucht zijn geschoten. Op Telegramkanalen werd gezegd 'dat er iets brandt', terwijl in de buurt van het landingsschip Russische helikopters werden gesignaleerd. 

De Oekraïense legerleiding heeft de aanval op de Caesar Koenikov bevestigd. De militaire inlichtingendienst wijst er op dat het exact 81 jaar geleden is dat de Russische officier Koenikov overleed. 'Een valentijnscadeau voor Poetin', klinkt het spottend. 

De Caesar Koenikov is een van de nieuwste schepen van de Zwarte Zeevloot en kan tanks, materieel en honderden manschappen vervoeren. In maart 2022 liep het landingsschip schade op in de haven van de door de Russen bezette stad Berdjansk. Bij die Oekraïense aanval werd het landingsschip Saratov tot zinken gebracht. Twee weken geleden was er een succesvolle aanval op het Russische korvet Ivanovets.

Bron: Oekrajinska Pravda, foto: Military Review

Geen opmerkingen: