vrijdag 23 februari 2024

Mdvedev wil 'onwillige' Oekraïners naar Siberië

Dmitri Medvedev is altijd goed voor een kwaadaardige uitlating. Zoals gisteren toen de Russische ex-president en huidige tweede man van de Nationale Veiligheidsraad uitlegde wat Rusland in petto heeft voor de Oekraïners in de bezette gebieden. Die moeten 'aan de kaak worden gesteld en gestraft, naar Siberië verbannen om in werkkampen te worden heropgevoed' als ze Rusland 'schaden'. 

Het Institute for the Study of War (ISW) ziet hier een herhaling in wat zich in de Sovjettijd afspeelde in de jaren '20 en '30 toen 'saboteurs' werden berecht en onderdrukt, vooral de boeren. De analisten constateren dat Medvedev met zijn Stalinistische retoriek uit is op 'zuiveringen'. 

Medvedev zei ook dat Rusland niet eerder zal stoppen dan dat het de Oekraïense hoofdstad Kyiv in handen heeft. Ook gaf hij te kennen dat Odesa als 'Russische' stad bezet moet worden. Daarbij tekent het ISW aan dat Odesa slechts 50 kilometer verwijderd is van Transnistrië, dat zich onder Russische invloed heeft afgescheiden van Moldavië. Er is sprake van dat het 'parlement' van Transnistrië komende woensdag vraagt om deel te mogen uitmaken van de Russische Federatie.

Jevhen Balitski, de door het Kremlin benoemde gouverneur van het bezette deel van de provincie Zaporizja, heeft ook al een boekje open gedaan over hoe het er daar aan toe gaat. Hij praatte de deportatie van Oekraïense inwoners goed die zich afzetten tegen de Russische inval in hun land en hij hintte ook op executies van Oekraïners door de Russische bezettingsmacht.

Daarbij gaat Rusland door met het systematisch onderdrukken van kerken en gelovigen in de bezette gebieden. Gisteren publiceerde Denis Poesjilin, de leider van de 'volksrepubliek Donetsk', foto's waarop te zien zou zijn hoe de geheime dienst FSB en de Russische Nationale Garde het kantoor van de Jehova's Getuigen in de bezette stad Marioepol doorzoeken.

Volgens Poesjilin zouden minstens 5.000 boeken uit het kantoor zijn gehaald. In 2017 verboden de Russische autoriteiten dit kerkgenootschap als een 'extremistische' organisatie, terwijl Jehova's Getuigen en andere religieuze minderheden in Rusland en bezet Oekraïens gebied worden opgepakt en vervolgd.

Bron: ISW, foto: TASS

Geen opmerkingen: