dinsdag 6 februari 2024

Situatie Avdiivka is 'soms uiterst problematisch'

De toestand in de belegerde stadje 
Avdiivka is op sommige plekken uiterst problematisch. Terwijl een aantal weken geleden de situatie erg moeilijk was maar onder controle, is de situatie nu erg moeilijk en op sommige plaatsen kritiek, meldt Vitali Barabash, de militaire bestuurder van Avdiivka. Toch meent 
Barabash 'dat niet alles verloren is', maar Rusland stuurt voortdurend verse troepen naar het stadje. De Britse militaire inlichtingendiensten lieten pas nog weten dat het 'onwaarschijnlijk' is dat Avdiivka geheel in handen valt van de Russen, omdat de belangrijkste aanvoerroute nog steeds door Oekraïne wordt gecontroleerd.

De Oekraïense legerleiding zegt dat gisteren 29 Russische aanvallen zijn afgeslagen bij Avdiivka en bij Novobachmoetivka, een dorp op veertien kilometer ten noordwesten van Avdiivka.

De inname van de stad door de Russen zou een zeldzame overwinning zijn voor Moskou bij de Russische invasie die bijna twee jaar geleden begon. Rusland houdt volgende maand presidentsverkiezingen en een zege zou president Vladimir Poetin goed uitkomen.

Rusland begon in oktober een nieuwe poging Avdiivka in te nemen, waarbij troepen aan drie kanten de stad bestookten met artillerieaanvallen in een poging een Oekraïense terugtrekking af te dwingen. President Poetin claimde vorige week dat zijn troepen aan de rand van de stad stand hielden en op sommige plaatsen door de verdediging van Oekraïne waren gebroken.

Bronnen: AD, The Kyiv Independent

Geen opmerkingen: