Oekraïne beschikt sinds deze week over een gloednieuw langeafstandswapen om de Russen tot ver achter de frontlinies te bedreigen. De trefzekere Ground Launched Small Diameter Bombs (GLSDB) kan doelen raken tot op 150 kilometer. Dat is bijna dubbel zo ver als het bereik van de eerder gestuurde Himars-raketten.
Vier bronnen hebben aan nieuws- en onderzoeksplatform Politico verteld dat Oekraïne deze week een nieuwe lading geleide bommen van Amerikaanse makelij ontvangt. Boeing en Saab hebben het precisiewapen samen ontwikkeld.
In 2015 waren de eerste tests met de langeafstandsraket en vorig jaar kondigde de Amerikaanse regering aan dat het nieuwe wapen naar Oekraïne zou worden gestuurd. Volgens persbureau Reuters was er op 16 januari een laatste succesvolle test in Florida. Normaal gezien zou Oekraïne de GLSDB’s vanaf woensdag al als eerste land ter wereld op het slagveld kunnen inzetten, zo hebben anonieme Amerikaanse functionarissen aan Politico verklaard.
Een GLSDB wordt vanaf de grond afgevuurd met bijvoorbeeld een Himars-systeem en vervolgens door een draagraket omhooggestuwd. Op het hoogste punt in de lucht worden raket en bom losgekoppeld. Dan vouwen de vleugels uit, waarna de zwevende bom naar zijn doel vliegt.
Het is een vrij wendbaar projectiel dat allerlei bochten kan maken om zo de vijandelijke afweer te ontwijken. De GLSDB-bommen met een kleine diameter kunnen tot 150 kilometer ver vliegen en zo Russische posities achter de frontlinies bedreigen. Bovendien zijn ze relatief goedkoop, zo'n 37.000 euro. Ter vergelijking: een Britse Storm Shadow raket kost al gauw 2,3 miljoen euro.
Dankzij de GLSDB’s kan Oekraïne nu ook makkelijker in de door Rusland bezette gebieden toeslaan. Dit zal het Russische leger ook dwingen om de logistiek verder van het front te brengen. Een bron bij Reuters spreekt over ‘een significante extra troef voor Oekraïne en een extra pijl in hun koker’.
Bron: AD, foto: Defense Industry Europe
Geen opmerkingen:
Een reactie posten