dinsdag 13 februari 2024

Russen willen kost wat kost Avdiivka veroveren

De situatie in Avdiivka wordt steeds moeilijker voor de Oekraïense troepen daar. Ze staan tegenover speciale eenheden en luchtlandingstroepen. De Russen vallen ook vaker aan met tanks en pantserwagens, terwijl ze eerder vooral infanteristen inzetten die in grote aantallen in de aanval gingen - ook wel de 'gehaktmolen' genoemd omdat zoveel Russische soldaten omkomen bij dit soort acties.

De 110e separatie gemechaniseerde brigade van het Oekraïense leger is niet in z'n eentje in staat om het stadje te behouden, maar de eerste versterkingen zijn al gearriveerd. 'Voor het eerst in bijna twee jaar worden sommige eenheden in hun geheel teruggetrokken, zodat ze kunnen uitrusten. Ik zeg niet welke eenheden hun plaats hebben ingenomen, maar we voelen ons gesterkt door hun aanwezigheid', aldus woordvoerder Ivan Sekatsj in een interview met Radio Liberty. 

De Russische troepen proberen de Oekraïense bevoorradingsroutes af te snijden. Ze zijn sterker, zegt Sekatsj. Het is duidelijk dat ze Avdiivka willen veroveren voor de presidentsverkiezingen in maart. De Russen zetten daarom alles op alles. 'Ze hebben overwicht in de lucht, waardoor we niets kunnen doen tegen luchtaanvallen en bombardementen. Ze hebben de beschikking over grote aantallen soldaten die ze in de strijd kunnen gooien en ze proberen van alles uit. Ze hebben een missie en die willen ze met alle mogelijke middelen uitvoeren.'

Bronnen: Oekrajinska Pravda, The Kyiv Independent, foto leger Oekraïne

Geen opmerkingen: