vrijdag 2 februari 2024

Poetin wil 'gedemilitariseerde zone' in Oekraïne

Vladimir Poetin wil dat er een 'gedemilitariseerde zone' komt die Rusland en Oekraïne van elkaar scheidt, zodat het leger met artillerie en raketten niet meer in staat is om Russisch grondgebied te beschieten. Daarbij gaat hij er vanuit dat ook de bezette gebieden tot Rusland worden gerekend, zodat de door hem gewenste bufferzone tot vér in Oekraïne reikt.

Het Institute for the Study of War (ISW) heeft de opmerkingen van de Russische president over zo'n bufferzone onder de loep genomen en constateert dat het onhaalbaar is zolang er een onafhankelijk Oekraïne is dat in staat is om te vechten. Het komt er in feite op neer dat Poetin meer Oekraïens grondgebied wil veroveren, maar dat hij daarbij gelijktijdig de Russische grens alleen maar naar het westen verlegt en er dus geen steek mee opschiet.

Poetin vindt onder meer dat de stad Charkiv, die hij eerder al 'Russisch' noemde, deel moet uitmaken van de bufferzone. Hij speelt daarmee in op de berichten als zou het Russische leger een offensief beginnen om de provincie Charkiv te veroveren en daarmee de stad Belgorod buiten het bereik van de Oekraïense artillerie te brengen. 

Het ISW verwacht overigens niet dat het hier tot een offensief komt, hooguit zullen Russische troepen hier de aandacht af willen leiden van de Oekraïense inspanningen elders langs de frontlijn. En met zijn voorstel voor een gedemilitariseerde zone zou Poetin de ultranationalisten in zijn land tegemoet willen komen die al enige tijd zo'n bufferzone eisen om aanvallen op Belgorod tegen te gaan. Ook van Russische verzetsgroepen die afgelopen zomer enkele keren vanaf Oekraïens grondgebied aanvielen. 

In zijn toespraak tijdens een ontmoeting met de door Rusland benoemde 'leiders' van de bezette gebieden ging Poetin ook in op de strijd om het stadje Avdiivka, waar het leger langzaam maar zeker oprukt. Het ISW ziet er een poging in om dit te presenteren als een succes en een verdere rechtvaardiging van de oorlog in Oekraïne. Poetin gebruikte daarbij opnieuw het verhaal dat Rusland zelf voor zijn bestaan vecht. 

Rusland moet maar eerst eens de bezette gebieden in Oekraïne verlaten, dan ontstaat vanzelf wel de 'gedemilitariseerde zone' die president Vladimir Poetin wil. Dat is de reactie van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken op  Poetin's nieuwste hersenspinsel. 

Bron: Oekrajinska Pravda

Geen opmerkingen: