donderdag 8 februari 2024

Russen voeren moeizame strijd om Avdiivka

Het Russische leger wil koste wat kost Avdiivka veroveren, zodat Vladimir Poetin nog voor de presidentsverkiezingen van half maart met een overwinning kan gaan pronken. Maar eenvoudig gaat het niet, constateren de Britse militaire inlichtingendiensten. De Russische troepen vechten om elke straat van het stadje. 

Er zijn extra troepen naar Avdiivka gestuurd, waardoor de druk wordt opgevoerd. Het Oekraïense leger doet er intussen met tegenaanvallen alles aan om de belangrijkste aanvoerroute naar het stadje open te houden. De Russen zijn weliswaar vanuit het zuidoosten Avdiivka binnen getrokken, maar de omsingeling van het stadje is tot dusver niet tot stand gekomen.

De Britse inlichtingendiensten zeggen dat de Russische luchtmacht in de afgelopen vier weken zo'n 600 aanvallen met geleide munitie heeft uitgevoerd, een toename van 66 procent. De vliegtuigen moesten wel op veilige afstand blijven vanwege de effectieve luchtafweer van de Oekraïners, wat ten koste ging van de nauwkeurigheid. 

Legercommandant Oleksandr Tarnavski maakte vanmorgen bekend dat gisteren bij Avdiivka een Russische Ka-52 Alligator aanvalshelikopter uit de lucht is geschoten. Rusland is al meer dan 300 gevechtshelikopters kwijtgeraakt sinds het begin van de oorlog. 

Bronnen: European Pravda, The Kyiv Independent, foto: generale staf Oekraïne

Geen opmerkingen: