zondag 18 februari 2024

Slimme bommen gaven doorslag in Avdiivka

Het Russische overwicht in de lucht is doorslaggevend geweest in de laatste dagen van de strijd om Avdiivka. De grondtroepen kregen volop steun van de luchtmacht die de Oekraïense troepen in het stadje onophoudelijk bestookte met slimme bommen, die terwijl ze onderweg zijn nog kunnen worden bijgestuurd om het gewenste doel te bereiken. Een aanpak die volgens het Institute for the Study of War (ISW) duidelijk bedoeld was om de doorslag te geven op de grond. 

Alleen al afgelopen vrijdag zouden 60 geleide bommen op Oekraïense posities in Avdiivka zijn beland. Volgens een Oekraïense soldaat zouden in de afgelopen dagen zo'n 500 bommen door de Russen zijn afgeworpen. Brigadegeneraal Oleksandr Tarnvaski, de commandant van de troepen in het oosten van het land, zei dat de Russen afgelopen woensdag 73 luchtaanvallen uitvoerden op de frontlijn die loopt van Avdiivka naar het westen van de provincie Zaporizja. Dat was een record aantal, wat vooral te maken had met de finale aanval van het Russische leger op Avdiivka. Russische bronnen menen dat het gebruik van de 500 kilogram zware bommen doorslaggevend is geweest.

Het ISW wijst er echter op dat de afnemende militaire steun van het Westen het Oekraïense leger in problemen kan brengen als de aanpak met veel luchtsteun bij Avdiivka een vervolg krijgt. 'Beperkt succes van de luchtverdediging, een tekort aan luchtverdedigingsraketten en nieuwe aanvallen van de Russen met raketten en drones tegen bevolkte gebieden zullen Oekraïne dwingen keuzes te maken hoe ze de troepen langs de frontlijn luchtsteun kunnen geven.'

Goed nieuws is er ook, want gisteren werden drie Russische gevechtsvliegtuigen uit de lucht geschoten. Het ging om twee Su-34's en een Su-35. De luchtafweer werd ingezet om de Oekraïense terugtrekking uit Avdiivka te dekken.

Bron: ISW

Geen opmerkingen: