zaterdag 24 februari 2024

Wilders tegen veiligheidsakkoord, voor steun

PVV-leider Geert Wilders is niet blij met de tienjarige veiligheidsovereenkomst die het demissionaire kabinet gaat sluiten met Oekraïne. Een kabinet dat alleen lopende zaken afhandelt, kan zo'n deal niet sluiten, laat hij op X weten. Tegelijkertijd zegt hij voor het eerst dat hij bereid is te praten over 'iedere vorm van hulp' aan Oekraïne, dus ook over militaire steun.

Tot nu wilde de PVV niet verder gaan dan 'politieke steun' aan de strijd van de Oekraïners tegen de Russen. Keer op keer betoogden Wilders en Kamerleden uit zijn fractie dat militaire steun, zoals wapens en munitie, uit den boze was. Die middelen kan het Nederlandse leger helemaal niet missen, was de redenering, want die zijn nodig om ons eigen land te beschermen.

PVV-Kamerlid Joeri Pool noemde een paar weken geleden de wapenleveranties aan Kyiv nog 'voortdurende provocaties aan het adres van de Russische Federatie'. Later werd hij door zijn fractiegenoot Raymond de Roon in het openbaar teruggefloten. Die uitspraken waren 'te kort door de bocht', maar de Russische president Poetin kan de steun wel ervaren als provocatie, zei De Roon toen.

Bron: NOS

Geen opmerkingen: