vrijdag 23 februari 2024

Ministers demonstratief aanwezig bij Poolse grens

Een aantal Oekraïense ministers heeft zich onder aanvoering van premier Denis Sjmihal naar de grens met Polen begeven. Dat gebeurt in opdracht van president Volodimir Zelenski die gisteren de Poolse premier Donald Tusk vroeg om hetzelfde te doen met zijn ministersploeg. Tusk sloeg de uitnodiging af omdat hij geen behoefte heeft aan wat hij 'een symbolische daad' noemde. De Oekraïense ministers hebben vandaag tevergeefs gewacht op hun Poolse ambtgenoten, aldus premier Sjmihal aan het begin van de avond.

Beide regeringen willen echter wel snel af van de problemen aan de Pools-Oekraïense grens waar boeren en vrachtwagenchauffeurs het vrachtverkeer blokkeren. Vandaag lieten boeren raapzaad uit een treinwagon lopen. Eerder gebeurde dat al met graan. Eerst uit een Oekraïense vrachtwagen, later uit een treinwagon.

De boeren en vrachtwagenchauffeurs zijn boos omdat hun Oekraïense collega's van de Europese Unie zonder beperkingen de Europese markt op mogen. Ze vinden het oneerlijke concurrentie. Daar komt nog bij dat zich onder de boeren pro-Russische activisten bevinden. Een van hen hing eerder deze week zelfs een spandoek aan een tractor met de oproep aan Poetin om Oekraïne en Brussel 'tot de orde' te roepen. 

Oekraïense vrachtwagenchauffeurs hielden eerder deze week Poolse chauffeurs tegen die Oekraïne in wilden rijden en vanmorgen brachten Oekraïense boeren door het Russische oorlogsgeweld vernielde landbouwvoertuigen naar de grens om te laten zien onder welke gevaarlijke omstandigheden zij hun werk moeten doen. Aan Poolse zijde loeide vanmiddag een sirene van het luchtalarm als reactie.

Oleksandr Koebrakov, de Oekraïense minister van Infrastructuur, zegt intussen dat gewerkt wordt aan oplossingen. Zo gaan landbouwproducten in containers per schip over de Donau naar de Roemeense havens Galati en Constance en naar het Duitse Regensburg. Ook wordt het railvervoer uitgebreid en wordt de capaciteit van drie grensovergangen vergroot, met name de grensovergang bij de stad Oezjhorod naar Slowakije.

Bron: Oekrajinska Pravda, foto: Denis Sjmihal op Telegram

Geen opmerkingen: