dinsdag 27 februari 2024

ISW: Rusland heeft nu overhand in Oekraïne

Het Russische leger heeft momenteel de overhand langs de hele frontlijn en kan aanvallen waar en wanneer het dat wil. Voor het Oekraïense leger rest niet anders dan in de verdediging te gaan. Tot deze conclusie komt het Institute for the Study of War (ISW) op basis van de meest recente ontwikkelingen. Het tij kan gekeerd worden, maar dan moet Oekraïne wel over voldoende middelen beschikken voor een nieuw tegenoffensief.

Dat is nu zeker niet het geval. De Oekraïense munitievoorraden slinken zienderogen en naar verwachting is er over vier weken niets van over als er niet snel nieuwe munitie wordt aangevoerd. Tsjechië heeft het voortouw genomen en zegt 'binnen enkele weken' 800.000 granaten van buiten Europa te kunnen kopen. Vijftien EU-landen zijn bereid daarvoor te betalen. De Nederlandse premier Mark Rutte heeft 100 miljoen euro toegezegd.

De Oekraïense president Volodimir Zelenski zei zondag dat er al plannen zijn voor een tegenoffensief dat eind mei of ergens in de zomer moet beginnen. Meer wilde hij er niet over kwijt, aangezien de aanpak van het tegenoffensief van afgelopen jaar binnen de kortste keren was gelukt naar de Russen.

De Amerikaanse nationale veiligheidsadviseur Jake Sullivan heeft in een interview met de nieuwszender CNN gezegd dat de Russische president Poetin garen spint bij elke dag dat een nieuw steunpakket voor Oekraïne uit blijft. 'En elke dag lijdt Oekraïne', aldus Sullivan. Het Amerikaanse Congres, gedomineerd door de Democraten, heeft al een steunpakket van 95 miljard dollar goedgekeurd voor Oekraïne en Israël. In het Huis van Afgevaardigden liggen de Republikeinen nog altijd dwars.

Bron: Oekrajinska Pravda, European Pravda, ISW

Geen opmerkingen: