dinsdag 6 februari 2024

Zwarte Zeevloot raakt een op drie schepen kwijt

De Russische Zwarte Zeevloot is in de afgelopen twee jaar ongeveer een derde van de oorlogsschepen kwijtgeraakt door Oekraïense aanvallen. De vloot bestond uit 74 oorlogsschepen, maar het zijn er nu 24 minder. Ook een onderzeeboot ging verloren. Het meest recente verlies betrof de korvet Ivanovets die afgelopen week tot zinken werd gebracht door Oekraïense zeedrones. 

De Britse militaire inlichtingendiensten zeggen dat het verlies van de Ivanovets de Russische marine voor problemen heeft geplaatst. Het gaat weliswaar om een marineschip van bescheiden afmetingen met een zestal zeedoelraketten aan boord, maar de Ivanovets had een modern communicatiesysteem aan boord waarmee andere schepen, helikopters en patrouillevliegtuigen naar hun doelen geleid konden worden. 

De Britten tekenen daarbij aan dat het verlies van de Ivanovets aantoont dat de Russische marineschepen op de Zwarte Zee kwetsbaar zijn voor Oekraïense aanvallen. 'Toch is de Russische marine vrijwel zeker nog in staat om haar drie belangrijkst taken op de Zwarte Zee uit te voeren: lange-afstandsaanvallen, patrouilleren en het ondersteunen van andere legeronderdelen.'

Bron: Oekrajinska Pravda

    Geen opmerkingen: