maandag 12 februari 2024

Boze Poolse boeren verspillen Oekraïens graan

Poolse boeren hebben graan uit drie Oekraïense vrachtwagens op het wegdek laten belanden bij de grensovergang Jahodin-Dorohoesk. De boeren zijn boos omdat hun Oekraïense collega's zich niet aan de EU-voorschriften hoeven te houden, daardoor veel goedkoper kunnen werken en vanwege de oorlog vrijelijk naar de Europese Unie kunnen exporteren. 

Er was volgens de Poolse politie geen directe confrontatie tussen de boeren en de vrachtwagenchauffeurs, zodat niet werd ingegrepen. 'De deelnemers aan het protest lieten de vrachtwagens niet passeren en ze openden de achterklep van de wagens, waardoor er graan op de weg terecht kwam. De chauffeurs besloten terug te keren naar Oekraïne', aldus politiewoordvoerster Ewa Czyz. 

Er wordt nog wel onderzoek gedaan naar de identiteit van de daders, zodat die vervolgd kunnen worden.
De Poolse boeren begonnen afgelopen vrijdag met hun landelijke protestacties, onder meer door de wegen en grensovergangen met Oekraïne te blokkeren. Ze willen dat dertig dagen volhouden. Zaterdag kon het vrachtverkeer op de grensovergang Sjeheni-Medika overigens al weer worden hervat. 

Bron European Pravda, foto: farmer.pl

    Geen opmerkingen: