maandag 26 februari 2024

Rusland houdt 28.000 Oekraïners gevangen

Verspreid over Rusland en de bezette gebieden worden 28.000 Oekraïners gevangen gehouden. Het gaat veelal om priesters, journalisten, medewerkers van organisaties en lokaal overheidspersoneel, aldus de Oekraïense ombudsman Dmitro Loebinets. Oekraïne heeft kans gezien om 3.135 landgenoten terug te krijgen, waaronder 147 burgers. Uit hun verklaringen is gebleken dat negen van de tien krijgsgevangenen dagelijks te maken had met martelingen.

Loebinets zegt dat de inspanningen van bijvoorbeeld Qatar om weggehaalde kinderen terug te krijgen effectiever zijn gebleken dan die van internationale organisaties. Al 70 landen doen mee aan de internationale coalitie voor de terugkeer van Oekraïense kinderen, een initiatief van Canada dat op 2 februari is gelanceerd. 'Als we elke dag kans zien om een Oekraïens kind terug te krijgen, dan hebben we daar 55 jaar voor nodig. Hebben we zoveel tijd? Nee dus.'

Het Internationaal Strafhof in Den Haag heeft vorig jaar maart een arrestatiebevel uitgevaardigd tegen de Russische president Vladimir Poetin die verantwoordelijk wordt gehouden voor het ontvoeren van Oekraïense kinderen. Waar het de krijgsgevangen soldaten betreft zijn meerder organisaties bezig om ze vrij te krijgen, maar zij richten zich op specifieke legereenheden. Het is echter zaak om alle krijgsgevangenen vrij te krijgen, benadrukt de ombudsman.

In de afgelopen weken is geregeld door familieleden gedemonstreerd voor de vrijlating van de soldaten die de fabriek Azovstal in Marioepol wekenlang hebben verdedigd, maar uiteindelijk in mei 2022 gevangen werden genomen. Er zijn al soldaten van deze eenheid teruggekeerd, maar de meesten zitten nog gevangen. 'Het is moeilijk gebleken om ze vrij te krijgen, maar we doen er alles aan om ze terug naar huis te krijgen. 

De ombudsman heeft zich afgelopen dinsdag tot zowel de Verenigde Naties als het Internationale Rode Kruis gewend met het verzoek om onderzoek te doen naar het doodschieten van Oekraïense soldaten die bij de Russische inname van het luchtafweercomplex Zenit in Avdiivka gevangen werden genomen. 

Bron: The Kyiv Independent

Geen opmerkingen: