In de afgelopen twee jaar hebben de kinderen in de door oorlogsgeweld getroffen gebieden tussen de 3.000 en 5.000 uur doorgebracht in schuilkelders. Dat komt neer op vier tot zeven maanden. Kinderen hebben twee jaar doorgemaakt van geweld. Gezinnen werden uiteen gerukt, ze moesten vluchten, konden niet altijd naar school en waren geregeld verstoken van gezondheidszorg. 'Deze nachtmerrie voor ze moet stoppen', zegt Catherine Russel, uitvoerend directeur van Unicef.
In de afgelopen twee jaar ging het luchtalarm zo'n 3.500 maal af in de provincies Zaporizja en Charkiv. In de provincie Donetsk klonk zelfs 6.200 maal het luchtalarm. Vooral in de wintermaanden is dat een hele beproeving, aangezien de schuilkelders doorgaans geen verwarming of stroomvoorziening hebben.
Veel kinderen ervaren psychische problemen als gevolg van de oorlog. Uit onderzoeken blijkt dat de helft van de kinderen tussen 13 en 15 jaar slecht slaapt, terwijl een op de vijf nare herinneringen of gedachten heeft. Dat is een van de symptomen van een posttraumatische stress stoornis (PTSS).
Unicef constateert ook een toename van angsten, fobieën en verdriet bij kinderen, terwijl ze minder zin hebben om te leren en overgevoelig zijn voor harde geluiden. 'Onderwijs biedt ze hoop, mogelijkheden en stabiliteit, maar miljoenen kinderen krijgen nog steeds gebrekkig of zelfs helemaal geen onderwijs. De kinderen in de gebieden langs de frontlijn hebben inmiddels twee jaar achterstand in lezen en een jaar in rekenen.
Bron: Oekrajinska Pravda
Geen opmerkingen:
Een reactie posten