maandag 19 februari 2024

'We moeten niet te pessimistisch zijn over 2024'

Rob Bauer, de hoogste militaire van de NAVO, zegt in een interview met de Financial Times dat het Westen 'te optimistisch' was over het verloop van de oorlog in Oekraïne in 2023. Maar hij voegt daar meteen aan toe 'dat we moeten uitkijken dat we niet te pessimistisch zijn over 2024'. 

De Nederlander Bauer vindt het 'opmerkelijk' dat Oekraïne nog altijd een onafhankelijk land is 'en dat de Oekraïners de helft van het gebied hebben terugveroverd van wat Rusland ze in 2022 af nam'. 

De Oekraïense president Volodimir Zelenski heeft zaterdag in een toespraak op de Internationale Veiligheidsconferentie in München opnieuw gevraagd om meer militaire steun van het Westen. Het Oekraïense leger kan niets uitrichten zonder voldoende wapens en munitie. 'Dat wordt bevestigd door wat er in Avdiivka is gebeurd', aldus Zelenski. 

De troepen daar konden zich door munitietekort amper nog verdedigen tegen de voortdurende Russische aanvallen. De Oekraïense president hoopt nog altijd dat de Verenigde Staten met een nieuw militair steunpakket gaan komen. 

De NAVO-lidstaten zijn zich volgens de nieuwssite Bloomberg aan het beraden wat er moet gebeuren als Rusland een van de lidstaten aanval. Zo'n situatie vraagt om een onmiddellijke reactie, waarbij in toenemende mate wordt betwijfeld of de Verenigde Staten daarbij gaat helpen. 

Bron: Oekrajinska Pravda, foto: Wikipedia

Geen opmerkingen: