zaterdag 24 februari 2024

Peiling: 85 procent gelooft dat Oekraïne wint

Verreweg de meeste Oekraïners zijn er nog steeds van overtuigd dat Oekraïne de oorlog met Rusland gaat winnen, maar ze zijn wel verdeeld over hoe die overwinning er uit moet gaan zien. Het Razumkov Center peilde de meningen en kwam tot de conclusie dat 85 procent een Oekraïense overwinning verwacht, maar dat iets meer dan een kwart (27 procent) van de deelnemers aan de peiling meent dat een overwinning vooral inhoudt dat het Russische leger wordt verslagen in combinatie met een opstand of het instorten van Rusland als natie.

Van de ondervraagden vindt 38 procent het voldoende als de Russische troepen  vertrekken uit Oekraïne en de grenzen van het land worden hersteld zoals die begin 2014 waren, met de Krim en de door 'separatisten' bezette delen van de provincies Donetsk en Loehansk weer in Oekraïense handen.

Voor 13 procent is het voldoende als de situatie van 23 februari 2022 (een dag voor de Russische invasie) terugkeert, waarbij de destijds bezette delen van het land (Krim, Donetsk, Loehansk) dus worden overgelaten aan Rusland. Nog eens 7 procent is bereid om de Krim op te geven, terwijl 4 procent ook de nu door Rusland bezette gebieden wil opgeven in ruil voor vrede.

Het geloof in een Oekraïense overwinning is het grootst in het westen van het land en het kleinst in het oosten - 88,5 tegen 78 procent. Nog maar een op de vijf verwacht dat de oorlog eind dit jaar is afgelopen. Een jaar geleden was nog de helft van de toen ondervraagden van mening dat de oorlog eind 2023 zou eindigen. Vier van de tien meent nu dat het nog wel een of twee jaar zal duren. Een jaar geleden was dat nog 26 procent.

Bron: Oekrajinska Pravda

Geen opmerkingen: