vrijdag 9 februari 2024

'Meer ongelukken in Russische wapenfabrieken'

De Britse militaire inlichtingendiensten verwacht de komende tijd meer ongelukken bij Russische bedrijven als gevolg van de druk om alsmaar meer wapens te produceren voor de oorlogvoering in Oekraïne. Daarbij wordt gewezen op recente berichten over een wapenfabriek in de plaats Izhevsk (midden-Rusland) waar ballistische raketten worden geproduceerd, waaronder de Iskander die al geregeld wordt gebruikt voor aanvallen op doelen in Oekraïne. 

'Aanvankelijk werd gemeld dat het om een menselijke fout in de fabriek ging, maar later kwam het staatspersbureau TASS met het verhaal dat het om 'geplande tests' van raketmotoren ging', aldus de Britten. Zij menen dat het geen aanval met Oekraïense drones is geweest, omdat de fabriek op 1.200 kilometer van de grens staat. Er zijn ook geen andere aanvallen in deze omgeving gemeld.

Het zou heel goed kunnen dat de explosie in de fabriek in Izhevsk het gevolg is geweest van onvoorzichtigheid en de opslag van brandbare en explosieve materialen. Dit is al zeker de vijfde explosie in een Russische fabriek die voor het leger werkt in vier maanden tijd waarvan niet duidelijk is wat er is gebeurd. Eerdere explosies hadden plaats in de chemische fabriek Kamenski in Rostov (15 januari 2024), de tankfabriek Tsjeljabinsk (26 november 2023), munitiefabrieken in Kotovsk (10 november 2023) en Solikamsk (31 oktober 2023).

Ook was er afgelopen woensdag nog een explosie in een de Russische deelrepubliek Oedmoert in een fabriek waar ballistische raketten en onderdelen voor kernwapens worden gemaakt.

Bron: Oekrajinska Pravda, foto: The Moscow Times

Geen opmerkingen: