zaterdag 24 februari 2024

'350.000 Russische soldaten dood of gewond'

Het Britse ministerie van Defensie stelt dat sinds het begin van de invasie in Oekraïne zo'n 350.000 Russische militairen gewond of gedood zijn. Daarnaast zouden ten minste 2.700 tanks en 5.000 pantserinfanterievoertuigen zijn vernietigd. Toch is de militaire aanwezigheid nu groter dan aan het begin van de invasie. Toen de Russen precies twee jaar geleden binnenvielen, werden zo'n 1.300 tanks en 5.000 gevechtsvoertuigen ingezet, plus 'ten minste 100.000' militairen, aldus de Britten. 

De verliezen zouden inmiddels vergelijkbaar zijn in omvang of soms zelfs groter dan de oorspronkelijke inzet. Toch slaagt Rusland erin om zowel het materieel als de mensen te vervangen. 'De Russische strijdkrachten in Oekraïne zijn nu groter in aantal dan aan het begin van de oorlog. Ze zijn nu in staat om aanvallen te blijven uitvoeren aan het front en er een uitputtingsstrategie tegen de Oekraïense troepen op na te houden.'

De cijfers staan in de inlichtingenupdate, die het Britse ministerie van Defensie iedere dag publiceert. Het ministerie houdt daarbij zelf ook al een slag om de arm over de betrouwbaarheid van de gegevens. De onafhankelijke Russische online media Mediazona en Meduza meldden zaterdag nieuwe cijfers over het aantal gesneuvelde Russische soldaten in de oorlog met Oekraïne. 

Op basis van een nieuwe analyse schatten ze dat er 75.000 Russen zijn gesneuveld tot eind vorig jaar. Eerder hielden ze het op ruim 44.000 doden, maar door de bestaande bronnen te combineren met gegevens uit erfenisregisters komen ze tot een veel hoger aantal. De media tekenen er wel bij aan dat het een statistisch gegeven blijft, met eigenlijke verliezen tussen de 66.000 en 88.000 manschappen. Als het aantal Russische doden dit jaar op ongeveer 3.900 per maand is blijven liggen, zouden er nu 83.000 gesneuvelden zijn.

De dodelijkste fase in de oorlog was tijdens de slag om Bachmoet een jaar geleden, toen er over het hele front 2.000 soldaten per week het leven lieten, meldden de twee media. Een tweede piek in het aantal doden was te zien in oktober en november, waarschijnlijk veroorzaakt door de gevechten om Avdiivka, dat eerder deze maand in Russische handen viel.

Bron: AD

Geen opmerkingen: