zondag 25 februari 2024

Oekraïne zit over een maand zonder munitie

Oekraïne heeft de Verenigde Staten laten weten dat er nog maar weinig tijd is voor meer militaire steun. 'Hooguit een maand' kan het Oekraïense leger het land nog verdedigen tegen de Russen die maar blijven aanvallen. President Volodimir Zelenski hoopt dat het Amerikaanse Congres snel instemt met meer hulp voor Oekraïne. 'Anders weet ik niet wat de wereld te wachten staat', verzuchtte de president vanmiddag op een persconferentie.

Zelenski sprak recent met senatoren van zowel de Republikeinen als de Democraten. Ze hebben de boodschap begrepen. En dat geldt ook voor president Joe Biden, aldus Zelenski. 'Ze weten ook dat we zitten te springen om meer luchtafweersystemen.' En: 'We weten voor welke uitdagingen de Verenigde Staten staan, maar ik vertrouw er op dat de VS de verantwoordelijkheid blijft dragen als leider van de vrije wereld.'

De Amerikaanse regering heeft zelf ook al de conclusie getrokken dat de tijd dringt. Eind maart kan Oekraïne te maken krijgen met een 'catastrofaal' tekort aan munitie en luchtafweersystemen, zo berichtte de Amerikaanse tv-zender ABC afgelopen donderdag. 

Bron: European Pravda, foto: leger Oekraïne

Geen opmerkingen: