donderdag 15 februari 2024

Vertrouwen in Zelenski lager na ontslag Zaloezjni

Het vertrouwen in president Volodimir Zelenski is iets gedaald nadat hij Valeri Zaloezjni heeft ontslagen als opperbevelhebber van het leger. Begin deze maand had Zelenski het vertrouwen van 64 procent van de bevolking, nu heeft 60 procent dat volgens een opiniepeiling van het onderzoeksbureau KIIS. 

Het vertrouwen in Zelenski als president was laag vlak voordat Rusland Oekraïne binnen viel. Slechts 37 procent zag het toen met hem zitten. Dat veranderde radicaal door het kordate optreden van Zelenski na de inval. In mei 2022 vertrouwden negen van de tien Oekraïners op hun president. In de maanden daarna daalde dat vertrouwen tot 77 procent eind december 2023, om daarna terug te vallen naar 64 procent en nu dus 60 procent.

Voormalig opperbevelhebber Zaloezjnu heeft ook na zijn ontslag nog altijd het vertrouwen van 94 procent van de Oekraïners. Zijn opvolger Oleksandr Sirski moet het doen met 40 procent vertrouwen, terwijl 21 procent het met hem niet ziet zitten als de hoogste militair van het land. Daarbij moet wel aangetekend dat hij nog altijd een onbekende is voor 35 procent van de deelnemers aan deze peiling van KIIS. 

Daarentegen is Kirilo Boedanov, hoofd van de militaire inlichtingendienst, wel bekend bij veel Oekraïners. Het vertrouwen in hem is hoog en neemt zelfs toe van 60 procent in december naar 66 procent nu.

Bron: Oekrajinska Pravda, foto: website president

Geen opmerkingen: