woensdag 7 februari 2024

Enquete: Zelenski's populariteit kalft iets af

President Volodimir Zelenski heeft nog altijd het vertrouwen van zeven van de tien Oekraïners, zo blijkt uit een opiniepeiling van het onderzoeksbureau Razoemkov. Zelenski heeft het vertrouwen van 69 procent (in december 71 procent). De president wordt op enige afstand gevolgd door Vitali Kim (militair gouverneur van de provincie Mikolajiv), tv-presentator en vrijwilliger Sherhi Pritoela en minister van Buitenlandse Zaken Dmitro Koeleba. Kim krijgt het vertrouwen van 58 procent van de bevolking, Pritoela 54 procent en Koeleba 50 procent. 

Opvallend is het ontbreken van opperbevelhebber Valeri Zaloezjni in deze enquete. De hoogste militair van het land zou volgens eerdere enquetes populairder zijn dan de president, aangenomen wordt dat dit een van de redenen voor Zelenski is om Zaloezjni aan de kant te zetten als opperbevelhebber.

In het rijtje 'die moeten we niet (meer)' komt voormalig premier Joelia Timosjenko er het slechts vanaf, want 80,5 procent moet haar niet meer. Zelenski's voormalige adviseur Oleksi Arestovitsj wordt gewantrouwd door 79 procent, parlementslid Joeri Bojko door 78 procent en oud-president Petro Porosjenko door 70 procent. 

Naar fractievoorzitter David Arachamiia van Zelenski's partij Dienaar van het Volk kijkt 58 procent met wantrouwen. Zelenski's stafchef Andrii Jermak komt er met 55,5 procent nauwelijks beter af, terwijl parlementsvoorzitter Roeslan Stefantsjoek wordt gewantrouwd door 50,5 procent van de deelnemers aan deze enquete. 

Over de ministers Roestem Oemjerov (Defensie) en Ihor Klimenko (Binnenlandse Zaken) lopen de meningen uiteen. Ze hebben evenveel voor- als tegenstanders. Dat geldt ook voor secretaris Oleksi Danilov van de Nationale Veiligheids- en Defensieraad. 

Bron: Oekrajinska Pravda, foto: website president

Geen opmerkingen: