donderdag 8 februari 2024

Zaloezjni ontslagen, Sirski nu opperbevelhebber

Generaal Valeri Zaloezjni
 is niet langer opperbevelhebber van het Oekraïense leger. Dat schrijft de Oekraïense president Volodimir Zelenski op Telegram. Zelenski meldt dat hij commandant der landstrijdkrachten Oleksandr Sirski heeft aangesteld als nieuwe hoogste legerbaas. 

In een bericht op Telegram, schrijft Zelenski dat hij met generaal Zaloezjni gesproken heeft over 'nieuw militair leiderschap' en dat hij hem bedankt heeft voor zijn inzet voor de verdediging van Oekraïne'. Het lijkt op een gecoördineerd afscheid, vergezeld door een foto van de twee, waarop beiden glimlachen. Zelenski zegt dat hij Zaloezjny heeft aangeboden om onderdeel te blijven van de militaire top. Of de generaal daarop ingaat, is niet duidelijk.

Inmiddels heeft president Zelenski in een videoboodschap de nieuwe opperbevelhebber geprezen. 'Hij heeft veel ervaring. Hij wist Kyiv succesvol te verdedigen en hij heeft ook aanvallende ervaring opgedaan bij het bevrijden van Charkiv', zei Zelenski over Sirski. 

De president kondigde ook aan dat de generaals Andri Hnatov, Michailo Drapati en Ihor Skibjoek samen met de kolonels Pavel Palisa en Vadim Soecharevski in aanmerking komen voor posities in de legerleiding. 'Vanaf vandaag neemt een nieuw managementteam te leiding', aldus Zelenski.

Bronnen: NOS, The Kyiv Independent, foto: Zelenski op Telegram

Geen opmerkingen: