woensdag 14 februari 2024

Poolse boeren willen álle grensposten blokkeren

Boze Poolse boeren willen maandag alle grensovergangen met Oekraïne gaan blokkeren. Het moet het hoogtepunt zijn van een dertig dagen durend protest tegen het op de Europese markt brengen van Oekraïense landbouwproducten. Het gaat niet alleen om de grensposten waar het vrachtverkeer passeert, maar ook de toegangswegen tot treinstations en zeehavens. Het initiatief ligt bij de agrarische vakbond Solidariteit op het Platteland.

In november en januari waren er al protesten, maar afgelopen vrijdag begon een nieuwe serie blokkades bij de grensovergangen Medika-Sjeheni, Hrebenne-Rava Roeska en Dorohoesk-Jahodin. Zondag dumpten Poolse boeren graan uit Oekraïense vrachtwagens op de weg bij Dorohoesk. Dinsdagmorgen stonden er naar verluidt 1.050 vrachtwagens bij de grensovergangen naar Oekraïne.

Als reactie op de blokkades van de Poolse boeren hebben Oekraïense vrachtwagenchauffeurs besloten ook te gaan protesteren. Vanaf morgenochtend 9.00 uur willen ze Poolse vrachtwagens die de wachtrij hebben weten te omzeilen de doorgang verhinderen bij Jahodin. 'De Poolse boeren zeggen wel dat ze een vrachtwagen per uur doorlaten, maar dat betreft dan wel een Poolse vrachtwagen', zegt Vitali Kotsenko, de aanvoerder van de Oekraïense vrachtwagenchauffeurs.

Bronnen: The Kyiv Independent, Oekrajenska Pravda, foto: farmer.pl

Geen opmerkingen: