vrijdag 2 februari 2024

Boeren Polen en Hongarije komen weer in actie

Poolse boeren die zijn aangesloten bij de belangenorganisatie Solidariteit hebben aangekondigd dat ze vanaf vrijdag 9 februari om 10.00 uur alle grensovergangen met Oekraïne gaan blokkeren. Het is niet duidelijk hoe lang ze dat gaan doen, maar in ieder geval tot de volgende dag. De boeren zijn ontevreden over het voorstel van de Europese Commissie om de importquota's en heffingen op de Oekraïense export naar de EU met een jaar te verlengen.

'We hebben weinig geduld meer. Het voorstel is onacceptabel voor alle boeren. Ook de lakse houding van de Poolse autoriteiten tegenover de Europese Commissie laat ons geen andere keus dan actie te voeren', valt in een verklaring te lezen. De Poolse boeren zeggen 'tot het einde' te vechten. Een van de leiders van Solidariteit is Robert Telus, voormalig landbouwminister van PiS, de politieke partij die tot voor kort Polen regeerde.

Ook Hongaarse boeren zijn actiebereid. Zij bereiden een demonstratie voor op de grens met Oekraïne bij de stad Zahony. De boeren zijn ook boos over het plan om de importvoordelen voor Oekraïne met een jaar te verlengen, in het bijzonder als het om graan gaat. De boeren zijn lid van de Federatie van Agrarische Coöperaties (Magosz). Zij hebben de Hongaarse regering aan hun kant. Landbouwminister Istvan Nagy noemde eerder het voorstel van de Europese Commissie onaanvaardbaar.

Bron: European Pravda

Geen opmerkingen: