zaterdag 3 februari 2024

Boedanov en Sirski mogelijke opvolgers Zaloezjni

De generaals Kirilo Boedanov en Oleksandr Sirski worden genoemd als mogelijke opvolgers van opperbevelhebber Valeri Zaloezjni. Dat meldt de Washington Post die zich daarbij baseert op informatie vanuit het Oekraïense ministerie van Defensie. Boedanov leidt de militaire inlichtingendiensten, terwijl Sirski de commandant is van de grondtroepen. 

Er zou verschil van mening zijn over wie Zaloezjni moet opvolgen tussen president Zelenski's stafchef Andri Jermak en minister van Defensie Roestem Oemjerov. Ook zouden potentiële kandidaten huiverig zijn om de verantwoordelijkheid op zich te nemen vanwege de weinig rooskleurige vooruitzichten. 

Er zijn wel jonge, veelbelovende officieren, maar die hebben als nadeel dat ze weinig managementervaring hebben. Aan de andere kant kan een ervaren opperbevelhebber een 'old school' mentaliteit met zich meebrengen. 

Dan is er ook nog altijd het probleem voor president Zelenski dat hij Zaloezjni niet zomaar aan de kant kan zetten. Hij zal een andere, militaire topfunctie voor hem moeten vinden. Zelenski zou de opperbevelhebber een baan als ambassadeur hebben aangeboden, maar Zaloezjni kan het leger niet uit zolang de staat van beleg geldt. 

Bron: Oekrajinska Pravda

Geen opmerkingen: