donderdag 1 februari 2024

Zaloezjni wil dat het leger slimmer gaat vechten

In een opiniestuk op de website van de Amerikaanse nieuwszender CNN benoemt de Oekraïense opperbevelhebber Valeri Zaloezjni de hoofddoelen voor dit jaar. Hij wil dat het leger inspeelt op minder militaire steun van de bondgenoten door de training en tactieken daar op aan te passen. 'We moeten zo snel mogelijk nieuwe manieren om te vechten onder de knie krijgen', aldus Zaloezjni. 

Hij meent dat Oekraïne nog altijd in staat is om Rusland te verslaan en om het agressieve buurland vervolgens op afstand te houden. Niet door op de traditionele manier aan te vallen, maar door kansen te grijpen waar die zich voor doen. Daarvoor moet het leger wel de beschikking krijgen over nieuwe technologieën. 'Zodat we de vijand maximale schade kunnen toebrengen.'

Dat Zaloezjni nu naar buiten treedt met zijn opvattingen over de wijze van oorlogvoering is opvallend. Begin deze week doken er steeds meer berichten op dat president Volodimir Zelenski de opperbevelhebber wilde ontslaan. Hij zou een baan aangeboden hebben gekregen buiten het leger, mogelijk als ambassadeur. Maar Zaloezjni zou dat geweigerd hebben. De berichten werden vervolgens categorisch ontkend door zowel het kantoor van de president als door het ministerie van Defensie.

Zaloezjni en Zelenski zouden botsen over de manier waarop Oekraïne zich teweer moet stellen tegen de Russen. Volgens Zaloezjni is sprake van een impasse en moet het Oekraïense leger een 'actieve verdediging' voeren. Zelenski wil daar niets van weten, hij wil blijven aanvallen. Wat ook nog speelt, is dat Zaloezjni al geruime tijd populairder is dan de president.

Bron: Oekrajinska Pravda

Geen opmerkingen: