De Amerikaanse Senaat heeft zoals verwacht een deal afgewezen waar ze maandenlang over onderhandeld hebben. Het gaat om een wetsvoorstel voor een financieel pakket van 118 miljard dollar met verschillende elementen, zoals steun aan Oekraïne en Israël en een strengere grenscontrole in de VS.
Vooral presidentskandidaat Donald Trump had er veel kritiek op, waardoor prominente Republikeinen hun steun hebben ingetrokken. Maar daarmee lijken ze zichzelf in de vingers te snijden, want als gevolg daarvan gaan de door de Republikeinen gewenste maatregelen tegen meer immigratie voorlopig niet door.
Beide partijen hebben intensief onderhandeld over het wetsvoorstel en daar een deal over gesloten. De Democraten wilden meer geld voor Oekraïne en Israël en voor humanitaire hulp in Gaza, de Republikeinen wilden strengere regels voor migratie. Maar veel Republikeinen vinden de regels die in het uiteindelijke voorstel staan, zoals migranten terugsturen als meer dan 5000 mensen zich bij de grens melden, te mild, terwijl de Democraten ze juist te streng vinden.
President Joe Biden legt de schuld voor het stuklopen van de deal volledig bij Trump en de Republikeinen: 'Donald Trump denkt dat het voor hem politiek gezien slecht is als dit voorstel erdoorheen komt. Hij gebruikt dit probleem liever als politiek wapen dan dat hij het oplost.'
De Democraten werken ondertussen aan een plan B. De leider van de Democraten in de Senaat, Chuck Schumer, zet in op een noodpakket, alleen gericht op financiële steun aan het buitenland. En het lijkt erop dat daar wel genoeg steun voor is bij beide partijen.
Bron: NOS
Geen opmerkingen:
Een reactie posten