vrijdag 16 februari 2024

ISW: Russen nemen Zenit-complex in Avdiivka in

Het Institute for the Study of War (ISW) bevestigt dat het Oekraïense leger het Zenit-complex in het zuiden van Avdiivka heeft verlaten en dat de Russische troepen er vervolgens bezit van hebben genomen. Zenit is een versterkt complex van de luchtafweer uit de Sovjettijd. Geolocatie toont aan dat de Russen ook in het noordwesten van Avdiivka terrein hebben gewonnen. Het zou gaan om de zuidkant van de plaatselijke cokesfabriek. 

De analisten van het ISW zien het nog niet op korte termijn gebeuren dat Oekraïne het stadje opgeeft. Mocht dat wel gebeuren, dan is er nog geen man overboord. 'De Russische verovering van Avdiivka is militair niet van groot belang en dient waarschijnlijk alleen het belang van het Kremlin om met een overwinning te pronken.'

Wel blijkt uit recente beelden dat de Russische troepen de weg tussen het noorden en zuiden van Avdiivka hebben afgesneden. Woordvoerder Dmitro Lichovi van de strategisch-operationele groep Tavria zegt dat nieuwe aanvoerlijnen zijn gecreëerd om de Oekraïense troepen in het zuiden en noorden van Avdiivka te bevoorraden.

Het ISW zegt dat Russsische militaire bloggers beweren dat hun troepen meer terrein hebben gewonnen ten westen van het stadje om zo de bemodderde wegen af te sluiten die de Oekraïners voor de bevoorrading gebruiken vanuit Lastochkine en Pivitsjne. Bewijzen daarvan heeft het ISW echter nog niet gezien. 

De analisten menen dat 'de Russische troepen in staat zouden kunnen zijn om bepaalde Oekraïense eenheden te omsingelen als die zich niet terugtrekken of met succes tegenaanvallen plaatsen'. Het Russische leger heeft eerder laten zien dat het grote moeite heeft om zo'n omsingeling tot stand te brengen. 

Bron: Interfax

Geen opmerkingen: