zaterdag 3 februari 2024

ISW: Munitietekort dwingt tot moeilijke keuzes

Het munitietekort dwingt het Oekraïense leger tot moeilijke keuzes, aldus het Institute for the Study of War (ISW). Waar moet langs de lange frontlijn nog vól worden ingezet op de verdediging en waar kan eventueel terrein worden overgelaten aan de Russen, zonder dat die daar veel mee opschieten. 

'Uit publiek toegankelijke onderzoeken blijkt dat de Russische troepen profiteren van het Oekraïense munitietekort en de onmacht die daarvan het gevolg is', constateert het ISW. Een van die bronnen is Frontintelligence Insight. 

Deze Oekraïense organisatie zegt de Russen hun artillerie van eind 2022 tot begin 2023 steeds op dezelfde posities hadden staan omdat het Oekraïense leger door munitietekort weinig tegenspel kon bieden. Afgelopen maandag deed zich volgens Frontintelligence deze situatie opnieuw voor. Daardoor kan de Russische artillerie dorpen met de grond gelijk maken, terwijl de Oekraïense troepen machteloos moeten toekijken.

Frontintelligence constateert ook dat veel Oekraïense drones onvoldoende reikwijdte hebben om de talrijke artillerie van de Russen aan te vallen, omdat die zich 15 tot 24 kilometer van de frontlijn bevindt. 

Bron: ISW

Geen opmerkingen: