dinsdag 13 februari 2024

Rusland kan nog drie jaar vooruit met oude tanks

Rusland heeft al meer dan 3.000 tanks verloren in de oorlog in Oekraïne, maar er zijn nog voldoende oude tanks over de verliezen te compenseren. Volgens het International Institute for Strategic Studies kan het Rusland nog wel drie jaar oorlog voeren met wat er in de opslagplaatsen staat, los van de productie van nieuwe tanks.

'Rusland is van kwaliteit naar kwantiteit gegaan door grote verouderde tanks uit de mottenballen te halen, soms tot 90 per maand', legt het in Londen gevestigde instituut uit in het rapport 'Militaire balans' dat door het persagentschap Reuters is ingezien. Daarin wordt gesteld dat ook Oekraïne grote materiële verliezen heeft geleden, maar dat die zijn opgevangen door de militaire steun van de bondgenoten. In tegenstelling tot Rusland heeft Oekraïne daardoor zelfs aan kwaliteit gewonnen.

Rusland beschikt volgens het rapport over 1.750 zware gevechtstanks, variërend van de gedateerde T-55 tot de moderne T-80 en T-90. Er staan ook nog 4.000 tanks in opslag. 'Deze situatie onderstreept het groeiende besef dat sprake is van een patstelling in de oorlog die heel 2024 kan duren', valt in het rapport te lezen.

De generale staf van het Oekraïense leger zegt dat het Russische leger tot nu toe 6.424 tanks in Oekraïne heeft verloren. 

Bron: Oekrajinska Pravda

Geen opmerkingen: