zaterdag 22 juli 2023

Zelenski: 'Krimbrug is legitiem doelwit voor ons'

Oekraïne heeft alle recht om de Krimbrug aan te vallen, omdat de brug die het Russische vasteland verbindt met het schiereiland wordt gebruikt om wapens te transporteren. `Dat heeft president Volodimir Zelenski gezegd in een videogesprek met het Aspen Security Forum.

'We zijn vast van plan om de Krim terug te veroveren, want het is ons grondgebied. De Krimbrug is niet slechts een verbinding, want daarlangs wordt munitie aangevoerd om de oorlog te blijven voeden. De brug is voor ons een vijandig doelwit, ook omdat hij onwettig tot stand is gekomen. Buiten elke wet, ook internationaal. Dat uitgeschakeld met worden, zoals elk ander doelwit dat bijdraagt aan de oorlogsvoering.

De Krimbrug is met de 16,9 kilometer lange autobrug en de 18,1 kilometer lange spoorbrug de de langste in Europa. Over de aanleg werd lang onderhandeld door Rusland en Oekraïne, maar na de annexatie van de Krim in 2014 besloot Rusland het plan door te zetten. De autobrug werd in mei 2018 in gebruik genomen, de treinverbinding in oktober dat jaar. 

Op 8 oktober vorig jaar werd de Krimbrug zwaar beschadigd bij een explosie. Oekraïne eiste de aanslag niet op. Dat was afgelopen maandag anders, want toen werd een geslaagde aanval met drones de vernieling van de autobrug met gejuich ontvangen in Kyiv. In zijn toespraak tot het Aspen Security geeft president Volodimir Zelenski nu aan dat het niet de laatste poging van Oekraïne is om de Krimbrug te vernielen.

Bronnen: Ukrajinska Pravda, Wikipedia

Geen opmerkingen: