zondag 23 juli 2023

Aartsbisschop haalt fors uit naar patriarch Kirill

Aartsbisschop Victor Artsizki van de
Oekraïense-orthodoxe kerk van het Moskouse patriarchaat  (UOC-MP) heeft fors uitgehaald naar patriarch Kirill van de Russisch-orthodoxe kerk. Dit naar aanleiding van de Russische raketaanval die de monumentale Transformatiekathedraal in Odesa van de pro-Russische UOC-MP zwaar heeft beschadigd. 'Meer dan eens hebt u gesproken over de eenheid van het Heilige Rusland, terwijl u die tegelijkertijd volledig heeft weten te vernielen', houdt hij de patriarch voor. 

Kirill staat bekend als een trouw aanhanger van de Russische president. De patriarch heeft bij herhaling het Russische leger gezegend en wandaden van ditzelfde leger goed proberen te praten. Met desastreuze gevolgen, meent de aartsbisschop van de UOC-MP die onder het gezag staat van Kirill en zijn Russisch-orthodoxe kerk.

'Ik vraag u om zich te realiseren wat het Russische leger aan het doen is, nota bene onder uw persoonlijke zegen. Er wordt openlijk oorlog gevoerd op Oekraïens grondgebied. Volgens mij hebt u vergeten dat in Oekraïne, net als in Rusland, uw kinderen leven, terwijl u de militairen zegent die ze nu aan het doden zijn.'

'Vandaag zag ik hoe een door u 'gezegende' raket van de Russische Federatie regelrecht het altaar van onze kathedraal binnen was gegaan. Toen ik dat zag, kwam ik tot de conclusie dat u de Oekraïense-orthodoxe kerk al lang geleden in de steek heeft gelaten. Omwille van uw persoonlijke ambities hebt u de Oekraiense-orthodoxe kerk en andere kerken in de landen die deel uitmaken van het Heilige Rusland in de steek gelaten. Omwille van moord en doodslag!' De UOC-MP zegt de 'waanzinnige Russische agressie' tegen het onafhankelijke Oekraïne te veroordelen.

Bron: Kyiv Post

Geen opmerkingen: