vrijdag 14 juli 2023

Pentagon ziet huurlingen Wagner niet meevechten

Het Amerikaanse ministerie van Defensie zegt dat het huurlingenleger van Wagner momenteel niet meevecht met het Russische leger in Oekraïne. 'We zien  ze nergens in actie', aldus generaal Patrick Ryder, woordvoerder van het Pentagon. 

Hij zei ook dat Oekraïne inmiddels beschikt over de omstreden clustermunitie. President Joe Biden gaf daar afgelopen week toestemming voor. Oekraïne zegt de clustermunitie nog niet te hebben gebruikt. Zowel Oekraïne als Rusland hebben het verdrag tegen het gebruiken van clustermunitie niet ondertekend. Rusland gebruikt de clustermunitie al in Oekraïne sinds het begin van de invasie in februari vorig jaar. 

Het Pentagon ziet voorlopig af van de levering van F-16's aan Oekraïne. Volgens luitenant-generaal Douglas Sims, die de leiding heeft over het operationeel centrum van de Amerikaanse generale staf, zijn de omstandigheden nu 'waarschijnlijk niet gunstig' daarvoor. 'De Russen hebben nog altijd een overwicht in de lucht. Als we nu een beperkt aantal F-16's leveren, dan lopen we daarmee nu te veel risico.' 

Dinsdag ondertekenden elf landen, waaronder Nederland, een overeenkomst met Oekraïne voor het trainen van piloten voor de F-16's. De Oekraïense minister van Buitenlandse Zaken Dmitro Koeleba zei bij die gelegenheid dat de westerse gevechtsvliegtuigen vroeg in het komende voorjaar kunnen worden ingezet.

Bron: Ukrajinska Pravda

    Geen opmerkingen: