zaterdag 29 juli 2023

Poolse premier: Wagner naar Suwalki-corridor

De Poolse premier Mateus Morawiecki zegt informatie te hebben gekregen dat een groep van zeker honderd huurlingen van Wagner is verkast naar de Suwalki-corridor bij de stad Hrodna in Wit-Rusland. De corridor verbindt Litouwen en Polen en scheidt de Russische exclave Kaliningrad van Wit-Rusland. Over land is het slechts honderd kilometer.

Morawiecki zegt in een interview met de Poolse radiozender RFM FM dat zijn land in de afgelopen twee jaar voortdurend te maken heeft gehad met problemen aan de grens. Alleen dit jaar al zijn er inmiddels 16.000 pogingen van migranten geweest om illegaal de Poolse grens over te komen. Zowel Rusland als Wit-Rusland moedigen de migranten aan om dit te doen. 

'Inmiddels is de situatie door de komst van de huurlingen van de Wagner Groep nog gevaarlijker geworden. Dit is zonder meer een stap richting een hybride aanval op Pools grondgebied. Ze doen zich waarschijnlijk voor als Wit-Russische grenswachten die zogenaamd migranten de Poolse grens over helpen, of ze doen zich zelf voor als migranten, wat nog meer risico's met zich meebrengt.'

Het Nationaal Verzets Centrum, opgezet door de speciale eenheden van het Oekraïense leger, maakt eveneens melding van de aankomst van huurlingen van  Wagner in Hrodna. Daaraan wordt toegevoegd dat de meeste huurlingen ervaring hebben met smokkelen, ook met illegale migranten. 

De Poolse minister Zbigniew Rau van Binnenlandse Zaken heeft al aangekondigd dat Polen, Litouwen en Letland 'samen actie ondernemen' als de situatie bij de Suwalki-corridor uit de hand dreigt te lopen. Zo nodig sluiten deze landen de grens met Wit-Rusland. Polen heeft zelf uit voorzorg al troepen naar de oostgrens gestuurd. 

Bronnen: Ukrajinska Pravda, kaartje: De Standaard

Geen opmerkingen: