donderdag 6 juli 2023

Russen starten ook tweede reactor Zaporizja op

Energoatom zegt dat de door de Russen aangestelde directeur van de door hen bezette kerncentrale van Zaporizja opdracht heeft gegeven om de vierde reactor op te starten voor een 'warme shutdown'. De derde reactor verkeert al in deze toestand. De exploitant van de Oekraïense kerncentrales zegt dat een 'warme shutdown' meer koelwater vereist dan de 'koude shutdown' waarin nu nog vijf van de zes reactoren verkeren.

Meer koelwater gebruiken betekent dat de toch al beperkte voorraad eerder op is. Na het vernielen van de Kachovka-waterkrachtcentrale is het waterpeil in de rivier Dnipro oostelijk van de dam dusdanig laag dat er geen nieuwe watertoevoer meer is naar de grote koelvijver bij de kerncentrale. Met alleen de derde reactor in een 'warme shutdown' is er voldoende koelwater voor enkele maanden, het opstarten van de vierde reactor betekent dat die periode halveert.

Het Oekraïense personeel dat nu al anderhalf jaar in opdracht van de Russische exploitant Rosatom de kerncentrale veilig probeert te houden heeft volgens Energoatom voortdurend te maken met dreigementen en intimidatie van de Russische militairen. 'Omdat ze het niet eens zijn met de gang van zaken is een aantal van hen afgelopen week vertrokken. Ze vinden dat de bezetters de veiligheid van velen op het spel zetten.'

Bron: Interfax

Geen opmerkingen: