vrijdag 21 juli 2023

Igor GIrkin is eindelijk te ver gegaan met kritiek

In Rusland is nationalist Igor Girkin opgepakt, meldt zijn vrouw op Telegram. Girkin is oud-officier van de inlichtingendienst FSB. Hij wordt mede verantwoordelijk gehouden voor het neerhalen van de MH17 in 2014. In Nederland is hij daarvoor afgelopen november bij verstek
 tot levenslang veroordeeld. Dat hij nu is opgepakt heeft overigens niets met vlucht MH17 te maken, maar alles met zijn gedrag jegens Russische kopstukken.

Girkin kondigde eerder dit jaar aan dat hij de politiek in zou gaan. Hij ontpopte zich de afgelopen jaren tot criticus van president Vladimir Poetin die hij 'een laag wezen' noemde die de afgelopen 23 jaar 'veel mensen zand in de ogen heeft weten te strooien'. Ook bekritiseerde hij defensieminister Sergej Sjojgoe en de aanpak van Moskou in de oorlog in Oekraïne. Hij vindt dat de "speciale militaire operatie" niet goed wordt aangepakt.

De vrouw van Girkin schrijft op Telegram dat vertegenwoordigers van een onderzoekscommissie aan het einde van de ochtend naar hun huis kwamen. "Daarna namen ze mijn man mee naar een onbekende plek." Ze was op dat moment niet thuis.

Op 6 april 2014 was Igor Girkin, ook wel bekend onder de naam Strelkov, de aanvoerder van de 'separatisten' die het politiebureau van de stad Slovjansk bezetten en de burgemeester gevangen namen. Het was het begin van de afscheidingsbewegingen die zich de 'volksrepublieken' DPR en LPR. Girkin werd zelfs nog minister van Defensie van de DPR voordat hij door Moskou werd teruggeroepen vanwege zijn eigenzinnige optreden.

De kritiek op Jevgeni Prigozjin's Wagner Groep lijkt hem nu te zijn opgebroken. Gisteren schreef Girkin op Telegram dat het huurlingenleger geen enkele reden had om op te scheppen. 'Driekwart van het personeel, 78.000 gedood en 40.000 gewond. De aanvoerders zouden door de gewone soldaten aan de kant gezet moeten worden voor hun pyrrusoverwinningen zonder enige strategische waarde. Professioneel volledig mislukt.' 

Girkin blijkt te zijn opgepakt op verzoek van een van Wagner's huurlingen. Hij wordt beschuldigd van terrorisme.

Bronnen: NOS, Ukrajinska Pravd
a

Geen opmerkingen: