zondag 23 juli 2023

Polen voorbereid op provocatie vanuit Wit-Rusland

Polen heeft voor alle zekerheid legereenheden gestuurd naar de grens met Wit-Rusland nadat bekend is geworden dat speciale eenheden van het Wit-Russische leger samen met huurlingen van Wagner een oefening houden vlakbij de Poolse grens. Het is volgens minister Mariusz Blaszczak 'ontegenzeglijk een provocatie'.

Dat geldt zeker voor de opmerking van de Wit-Russische president Aleksander Loekasjenko dat huurlingen van Wagner hem hebben laten weten:  'Laten we op excursie gaan naar Warschau en Rzezsov.' Het vliegveld van Rzeszov wordt gebruikt voor de aanvoer van wapens vanuit de NAVO-lidstaten. 

Er doet ook het gerucht de ronde dat de huurlingen van Wagner de Suwalski-corridor willen aanvallen. Dit is de verbinding tussen Polen en Litouwen, over land bijna 100 kilometer. De corridor scheidt Wit-Rusland van de Russische enclave Kaliningrad. Litouwen heeft al laten weten voorbereid te zijn op een eventuele aanval.

Er zijn volgens de Oekraïense grensbewaking nu zo'n 5.000 huurlingen van Jevgeni Prigozin's Wagner Groep verzameld in een tentenkamp bij Tsel, een dorp iets ten zuidoosten van de Wit-Russische hoofdstad Minsk.   

Loekasjenko is vandaag op bezoek bij de Russische president Vladimir Poetin, hoogstwaarschijnlijk om nieuwe bedreigingen uit te broeden. Poetin zelf heeft ook al de nodige olie op het Poolse vuur gegooid in de afgelopen dagen met de opmerking dat Polen het westen van het land 'cadeau heeft gekregen van Stalin en dat dit niet vergeten moet worden.' 

Na de Tweede Wereldoorlog schoof Polen naar het westen op, ten koste van Duitsland dat hier grondgebied moest afstaan. Polen verloor evenwel in het oosten grondgebied, met Lviv als de belangrijkste stad. Poetin zou graag zien dat Polen opnieuw aanspraak maakt op het westelijke deel van Oekraïne, want hij wil Oekraïne graag opdelen waarbij niet alleen Polen maar ook Hongarije Oekraïens grondgebied krijgen. De Hongaarse premier Viktor Orban kijkt er al met gretige ogen naar. 

Bron: Ukrajinska Pravda, afbeelding: Wikipedia

Geen opmerkingen: