maandag 17 juli 2023

Oekraïne heeft Rusland niet nodig voor graandeal

President Volodimir Zelenski zegt dat Oekraïne ook zonder de instemming van Rusland de graandeal kan doorzetten zoals eerder overeen is gekomen met de Verenigde Naties en Turkije. 'De eigenaren van de graanschepen hebben ons laten weten dat ze door willen gaan als Oekraïne ze laat vertrekken en Turkije ze wil laten passeren', zegt hij in een interview met Afrikaanse journalisten. 

Voor het zuidelijk halfrond en Afrika in het bijzonder is de graandeal van groot belang, omdat zonder Oekraïens graan de prijzen op de wereldmarkt fors gaan stijgen.

Oekraïne en Rusland hebben elk afzonderlijk een graandeal gesloten met de Verenigde Naties en Turkije, dus niet met elkaar. Rusland beloofde de VN en Turkije de graantransporten ongemoeid te laten, Turkije controleert de graanschepen op eventuele wapentransporten.

Rusland wil de eigen overeenkomst na vandaag niet opschorten, maar president Zelenski maakt met het interview duidelijk dat de Oekraïense graandeal wel gewoon doorgaat. 'We zijn niet bang', aldus Zelenski die het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft gevraagd om dit duidelijk te maken aan de VN en Turkije.

Rusland zet met het opschorten van de graandeal de landen onder druk die met sancties de export van kunstmest en graan bemoeilijken. De Turkse president Recep Tayyip Erdogan meent dat zijn Russische ambtgenoot Vladimir Poetin de graandeal wel wil voortzetten en heeft aangekondigd het gesprek met hem aan te gaan.

Bron: Ukrajinska Pravda

Geen opmerkingen: