maandag 31 juli 2023

'700.000 Oekraïense kinderen zijn in Rusland'

De Russische kinderombudsvrouw Maria Lvova-Belova zegt dat er sinds het begin van de invasie minstens 700.000 Oekraïense kinderen naar Rusland zijn gebracht. Ze heeft een rapport uitgebracht waaruit blijkt dat de meeste kinderen samen met hun ouders of andere familieleden zijn gebracht. Ook zouden bijna 1.500 kinderen uit weeshuizen naar Rusland zijn gebracht. 

Uit het door de Russen bezette deel van de provincie Donetsk - de 'volksrepubliek DPR' zouden 288 kinderen geplaatst zijn bij Russische gezinnen. Uit het bezette deel van de provincie Loehansk - de 'volksrepubliek LPR' - zouden kinderen eerst zijn gedeporteerd, maar later teruggekeerd. Daarna werden toch weer 92 kinderen ondergebracht bij Russische gezinnen.

Tussen april en oktober vorig jaar werden volgens het rapport van Lvova-Belova 380 kinderen uit de Donbas in Russische gezinnen geplaatst. Het zou om weeskinderen gaan of om kinderen die het zonder de zorg van hun ouders moesten stellen. 

De Oekraïense overheid zegt dat sinds het begin van de Russische invasie  19.546 kinderen zijn gedeporteerd. Het gaat dan alleen om officieel geregistreerde gevallen, waarbij een ouder, verzorger of een getuige melding heeft gedaan van het gedwongen vertrek. 

Het deporteren van Oekraïense kinderen naar Rusland is een oorlogsmisdrijf. Het Internationaal Strafhof in Den Haag heeft daarvoor arrestatiebevelen uitgevaardigd voor zowel Maria Lvova-Belova als de Russische president Vladimir Poetin. De laatste meent dat de aantallen ontvoerde kinderen door Oekraïne worden overdreven. Het is tot dusver nog maar gelukt om 386 kinderen terug te brengen.

Bron: Ukrajinska Pravda

    Geen opmerkingen: